Carmina Burana till Malmö Live

Carmina Burana bygger på dikter från 1100- och 1200-talen, handlar om livets förgänglighet. Få verk kan ståta med en så anslående inledning som Carmina Burana. Som lyssnare sugs man på ett ögonblick med i de pulserande rytmerna och det effektfulla anslaget i O fortuna. Den 16 och 17 september dundrar pukorna i Malmö Live.

Orffs musik har blivit synnerligen populär och hörs inte bara på konsertestraden utan också på balett- och operascener, inte minst inom reklamens värld. Verstiteln Carmina Burana har latinska rötter. “Carmina” betyder “sånger”, och “Burana” är latin för Beuren, namnet på benediktinerklostret i Bayern, där de medeltida texterna som Orff använde sig av hittades i början av 1800-talet. Det är texter som handlar om livets förgänglighet – om kärlek, passion, lycka och vällust. Efter verkets succéfyllda premiär skrev Orff till sin förläggare: “Allt jag hittills har komponerat och som du olyckligtvis har publicerat, kan förstöras. Med Carmina Burana börjar mina samlade verk.”

Inga andra verk av Orff har kommit i närheten av Carmina Buranas popularitet och musikens fantasieggande kraft drabbar lyssnaren starkt än i dag. Nästan lika känt som Carmina Burana är musiken till Prokofjevs Romeo och Julia. Prokofjev var en mästare i att bygga upp suggestiva motiv och här får vi höra den ryske tonsättaren från sin bästa sida. Det är musik som är melodisk, samtidigt som den vibrerar av känslostormande passion. Berlioz inledande stycke Rêverie et Caprice komponerades 1841 för den belgiske violinisten Alexandre Artot. Huvuddragen i stycket härstammar från en sopranaria som Berlioz från början komponerade för operan Benvenuto Cellini.

PROGRAM

Berlioz Reverie et Caprice
Prokofjev ur Romeo och Julia svit 1 & 2
Orff Carmina Burana

Speltid: ca 2 timmer inkl. paus

MEDVERKANDE

Marika Fältskog, violin
Sofie Asplund, sopran
Gert Henning-Jensen, tenor
Jakob Högström, baryton
Marc Soustrot, dirigent
Petri Sångare & Københavns Drengekor
Malmö SymfoniOrkester

Den här konserten ingår in konsertserien: Platina LIVE, Guld LIVE, Silver LIVE samt Brons LIVE. Läs mer om våra LIVE-kort via länken: http://malmolive.se/live-kort

Admin Skrivet av:

Bli först att skriva en kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *